Voormalig europarlementariër Corien Wortmann-Kool treedt begin volgend jaar aan als nieuwe baas van pensioenfonds ABP.

Dat maakte het ABP maandag bekend. Het bedrijfstakpensioenfonds voor werkgevers en werknemers bij de overheid en het onderwijs telt 2,8 miljoen deelnemers en is met een vermogen van 334 miljard euro per eind september dit jaar één van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

Corien Wortmann-Kool (55) wordt per 1 januari 2015 de nieuwe bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP, als opvolger van Henk Brouwer. Tot medio dit jaar was Wortmann-Kool europarlementariër voor het CDA.

Wortmann-Kool heeft zich in het europarlement bezig gehouden met pensioenen en financiële markten. Ze studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Wortmann-Kool is onder meer commissaris bij verzekeraar Aegon en toezichthouder bij Het Kadaster en het CBS.

Pensioenpremie ABP daalt in 2015

Premiebetalende deelnemers in het pensioenfonds ABP gaan er volgend jaar grofweg 1 procent in koopkracht op vooruit, zo maakte het ABP eind november bekend. De koopkrachtverbetering is het gevolg van een verlaging van de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2015 met 2 procent.

De feitelijke premie daalt van 21,6 procent naar 19,6 procent.

Geen aanpassingen pensioenen aan loonontwikkeling

Het ambtenarenfonds zei verder geen mogelijkheden te hebben om de pensioenen te laten meegroeien met de gemiddelde loonontwikkeling bij overheid en onderwijs, de zogenoemde indexatie. Daarvoor is de dekkingsgraad van ABP niet voldoende.

De graadmeter, die aangeeft in hoeverre het fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, stond per 31 oktober op 102,3 procent. Dat is 1,9 procentpunt onder het minimaal vereiste niveau van 104,2 procent.

De nu vastgestelde premie bij het ambtenarenpensioenfonds is gebaseerd op het akkoord dat sociale partners in oktober overeenkwamen. In dat akkoord werd de pensioenregeling van het ABP aangepast aan de nieuwe wettelijke regels over de versobering van de pensioenopbouw en de verhoging van de AOW-leeftijd.

Voor premiebetalende deelnemers betekent de premieverlaging, de veranderde grondslag waarover premie wordt geheven en de nieuwe verdeling tussen werkgevers en werknemers, dat ze ongeveer 1 procent van het salaris minder aan pensioenpremie betalen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl